Toyota visar koncept på kommande mindre elsuv

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 nov 2022

Under den pågående bilsalongen i Los Angeles har Toyota visat ett koncept som ska ge en inblick i kommande eldrivna modeller från den japanska tillverkaren.

Döpt till Toyota bZ Compact SUV är det en lite mindre uppföljare med mjukare former och sportigare utseende än Toyotas första elbil bZ4X. Karossens svepande linjer ska ge ett lågt luftmotstånd, men något exakt värde nämns inte.

Toyota säger sig ha fokuserat på hållbarhet. Sätena ska bland annat utgöras av växtbaserade och återvunna material. Det är också insidan som bjuder på mest innovation med en betydligt mer avskalad inredning än vi brukar se hos Toyota.

Ratten är i avkapad yoke-stil och de båda skärmarna på instrumentpanelen är en böjd variant. Bilen ska också ha en personlig assistent som kommunicerar med både förare och passagerare med ljud och ljus. Även de som sitter i baksätet ska kunna be assistenten aktivera funktioner.

Tekniska detaljer i övrigt kring motorer och batteri bjuds vi inte på. Det ska vi bjudas på i december, då Toyota lovar presentera fler detaljer kring konceptet.

Den exteriöra designen hos bZ Compact SUV påminner också en hel del om bZ Small Crossover, en av alla modeller som presenterades för ett år sen när Toyota lade fram sina planer på 30 elbilar till 2030. Då hette det att modellen var speciellt framtagen för kunder i Japan och Europa. Vi borde alltså kunna räkna med att få se den mindre elsuven här hos oss längre fram.

Om det även gäller för sedanen bZ3 är fortfarande oklart. Modellen, som tagist fram i samarbete med kinesiska BYD och FAW, presenterades nyligen men då endast för den kinesiska marknaden.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: