Tyskland gör en Sverige – klimatbonus slopad med kort varsel

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 dec 2023

Klimatbonusen på upp till 70.000 kronor försvann närmast över en natt förra hösten. Något som orsakade rusning till bilhallarna som höll kvällsöppet för att ta emot alla kunder som ville beställa en elbil innan klimatbonusen var historia.

Under helgen skedde ungefär samma sak i Tyskland. På lördagen meddelade regeringen att landets klimatbonus för elbilar endast kommer betalas ut till de som lämnat in en ansökan senast vid midnatt dagen efter, alltså söndagen den 17:e december.

I Tyskland kan också endast de som även registrerat in bilen ansöka om klimatbonus, vilket alltså gjorde att det inte gick att snabbt beställa en bil och hänvisa till att köpekontraktet var daterat innan klimatbonusen togs bort. Tvärtom ställer det många kunder inför en ny situation där de har beställt en elbil och räknat med att få upp till totalt 6.750 euro i bidrag, omkring 67.000 kronor. Vilket nu alltså inte blir fallet.

Beslutet kommer från Tysklands ministerium för ekonomi och klimatskydd, som leds av dem gröne näringslivsministern Robert Habeck. Det kortfristiga slopandet får hård kritik från bland annat socialdemokraterna, som är den ena koalitionspartnern i trepartiregeringen tillsammans med de gröna och liberalerna. Centralförbundet för den tyska bilhandeln menar att det leder till en ”otrolig brist på förtroende” för de tusentals kunder som beställt en elbil och räknat med klimatbonus.  

Bakgrunden till det abrupta slutet är att det plötsligt saknas 60 miljarder euro, eller 670 miljarder kronor, som var tänkt att användas för grön omställning av industri, energi och transporter. Regeringen hade fört över pengar för det från en tidigare fond med pengar som var öronmärkta för att bekämpa pandemin.    Den kristdemokratiska oppositionen tog saken till landets författningsdomstol som häromveckan kom fram till att det inte var lagligt att flytta pengar på det sättet.

”Tyvärr var detta beslut nödvändigt eftersom det inte längre finns tillräckligt med pengar tillgängliga för att behandla ansökningar som inkommit efter söndagen”, skriver ministeriet för ekonomi och klimatskydd i ett uttalande.

Enligt uppgifter i tyska medier kom det fram till helgen in omkring 1.400 ansökningar om klimatbonus dagligen till myndigheten BAFA som hanterar dem. Branschanalytiker räknar med att beslutet kommer leda till att det under nästa år registreras in mellan 90.000 och 200.000 färre elbilar i Tyskland än vad som tidigare var väntat.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: