Uppsägningar i VW:s elbilsfabrik – efterfrågan lägre än väntat

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 sep 2023

Det var ett viktigt symboliskt steg när Volkswagens fabrik i Zwickau i östra Tyskland 2020 ställde om till att endast bygga elbilar. I fabriken, där Trabant skruvades ihop under DDR-tiden och sedan bland annat Golf, byggs idag ID-modeller samt Audi Q4 e-tron och Cupra Born.

Men Volkswagen har överskattat efterfrågan på de eldrivna modellerna. Efter några dagar med rykten om uppsägningar och minskat antal skift bekräftar nu Volkswagen saken. På grund av den ”rådande marknadssituationen” kommer 269 anställda med tidsbegränsade kontrakt inte få dem förlängda.

Av de drygt 11.000 som arbetar i fabriken i Zwickau uppges omkring 2.500 ha tidsbegränsade kontrakt. Även dagens tillverkning i treskift ska förmodligen läggas om, meddelar Vokswagen.

Den ”rådande marknadssituationen” är att Volkswagen säljer färre eldrivna modeller än planerat. Förutom att investera omkring 14 miljarder kronor i att ställa om fabriken i Zwickau för tillverkning av elbilar byggs nu elsuven ID.4 och nya sedanen ID.7 i fabriken vid staden Emden.

Men även där drogs produktionstakten ned i somras. Orsaken förklarades med att efterfrågan på modellerna som byggs i Emden var 30 procent lägre än väntat.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!