Utvecklingen av LFP-batterier går fortsatt framåt

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 jul 2022

Den tekniska utvecklingen av järnfosfatbatterier, eller LFP, bryter alltmer mark. De är billigare än batterier med kemin litium-nickel-mangan-kobolt, NMC, som oftast används i elbilar idag. Bland annat då de inte innehåller de dyra metallerna nickel och kobolt.

Nackdelen är prestandan och vikten. LFP-batterier väger mer, har lägre energidensitet och presterar sämre vid kalla temperaturer.

Men intresset för tekniken ökar i takt med att skillnaden mot NMC-batterier blir allt mindre.

Kinesiska GAC har under en Tech Day presenterat en ny generation LFP-batterier som i alla fall enligt tillverkarens data visar lovande resultat.

Jämfört med dagens generation har energidensiteten i cellerna ökats med 20 procent. Det blir möjligt genom att lägga till ett katodmaterial av mikrokristalliner som ökar mängden energi som kan lagras.

Det ska också bidra till bättre prestanda vid kalla temperaturer på ned mot –20 grader.

Snabbladdningen har heller inte varit LFP-batteriets bästa gren. Men även det är något som det nya batteriet från GAC ska klara med högre effekt. Hur mycket högre framgår däremot inte.

Den nya generationen LFP-batterier ska användas i modellen GAC Aion som väntas lanseras i Kina nästa år. Det är också där som tekniken har fått störst genomslag. I Kina har andelen LFP-batterier ökat från sex procent 2019 till att förra året utgöra mer än hälften av landets batteriproduktion.

Tesla var den första tillverkaren som satsade stort på LFP-batterier även utanför den kinesiska marknaden. Sedan förra året har alla Teslas Standard Range-modeller LFP-batterier. Under årets första kvartal satt ett sådant batteri i nästan hälften av alla bilar som Tesla levererade.

Mercedes har sagt sig vara intresserade av att använda tekniken. Även QuantumScape, som annars är mest känt för sin utveckling av solid state-batterier, ser stor potential med LFP-batterier.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: