Volkswagen beställer batterier för 500 miljarder

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

13 mar 2018

Volkswagen har slutit avtal kring batterileveranser för 20 miljarder euro, motsvarande närmare 200 miljarder kronor. Den tyska biltillverkaren avser dessutom att beställa batterier för ytterligare 30 miljarder euro, rapporterar Bloomberg.

Beställningen förefaller vara den största hittills. Tesla, som ju enbart tillverkar rena batteribilar, hade förra året batterikontrakt värda 14 miljarder euro, varav merparten avser leveranser till och med 2022.

Volkswagens vd Matthias Müller avslöjade på tisdagen att CATL är en av leverantörerna. Så sent som förra veckan meddelade det kinesiska företaget att de avser att bygga en fabrik i Europa.

Biltillverkaren har också kommit fram till att inte satsa på egen batteritillverkning.

– Det är inte en av våra kärnkompetenser. Andra kan göra det bättre än vi, sa Müller enligt Bloomberg.

Nyhetsbyrån rapporterar också att Volkswagen, som nyligen fick kalla handen när de försökte hitta säljare av kobolt, arbetar med att få ner andelen av den metallen i batterierna.

Under bilsalongen i Genève visade Volkswagen upp det senaste tillskottet till den eldrivna ID-familjen, Vizzion, och Müller säger till nyhetsbyrån att köparna snart får ett betydligt större utbud av elbilsmodeller. Från och med nästa år kommer de 12 biltillverkarna i VW-gruppen att presentera nya modeller ”nästan varenda månad”.

Läs mer om biltillverkarnas batteriplaner och bilsalongen i Genève i det kommande numret av Elbilen, en tidning som skickades till tryck från en elbil på väg hem från Schweiz.

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: