Volvo lanserar ny tjänst för enklare laddning av lastbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 aug 2024

Förra året ökade Volvo lastvagnar leveransen av eldrivna lastbilar med 256 procent. Och i förra veckan meddelades att det danska logistikbolaget DSV lagt en beställning på 300 eldrivna lastbilar från Volvo.

För att locka fler kunder och göra det enklare för de som idag kör en lastbil från Volvo på el lanserar bolaget nu tjänsten Charging Management. Med det ska det bli lättare att styra och planera laddning av lastbilar i depån och bygger på den redan existerande tjänsten Volvo Connect.

– Laddning är ett nyckelområde när man kör en eldriven lastbil. Som transportföretag vill man vara säker på att lastbilarna är laddade och redo när det är dags för nästa transportuppdrag. Att följa upp laddningsprocessen är också viktigt för att kunna se om det finns avvikelser. Den här tjänsten hjälper åkerierna med allt detta, säger Johan Östberg med ansvar för tjänster kring eldrift hos Volvo Lastvagnar.

Enligt Volvo kommer den nya tjänsten bidra till ökad effektivitet. På en plattform kan åkerierna lägga upp laddplaner för när lastbilarna ska börja ladda och när batteriet ska vara fullt. Skulle något problem uppstå meddelas det direkt för att undvika att en lastbil inte har den kapacitet i batteriet som planerats.

Charging Management är ett komplement till tjänsten Volvo Open Charge, som lanserades förra året i Sverige och Nederländerna. Den fungerar som en planeringsapp för att hitta laddare utmed vägen, samt vid vissa stationer även kunna sköta betalningen. Med Volvo Open Charge kommer det snart även bli möjligt att boka laddplatser för att bättre kunna planera laddstoppen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: