Volvo och Renault visar gemensam eldriven skåpbil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 sep 2024

För att ta fram en ny generation eldrivna transportbilar har Volvo och Renault gått samman och skapat det nya bolaget Flexis. 2026 är tanken bilarna, som byggs på en egen plattform med 800-voltsteknik för snabb laddning, ska börja komma ut på vägarna. Under den pågående mässan IAA Transportation i Hannover har Flexis nu visat ett koncept på sin första modell som döpts till Estafette. Ett namn som tidigare användes av en transportbil som Renault tillverkade från slutet av 1950-talet fram till 1980.

Med nytolkningen av Estafette vill Flexis presentera en transportbil som både ska “sätta färg på staden” och vara smidig på dess gator. Stort fokus ligger alltså på att ta så lite plats som möjligt och Estefette är 2,6 meter hög och 4,87 meter lång. Den ryms med andra ord på vanliga parkeringsplatser och baktill hittas inga dörrar utan ett jalousi som skjuts upp för att spara plats. Hur mycket som ryms i lastutrymmet och hur tungt bilen kan lasta nämns inte.

På sidorna hittas skjutdörrar för att komma in i förarkabinen, också det för att bilen ska ta så lite plats som möjligt. I fronten, på ena sidan samt baktill hittas också skärmar som kan visa meddelanden. Det kan till exempel användas för att skriva att föraren strax är tillbaka när varor levereras.

Insidan som nu visas andas mycket koncept och bjuder på en lekfull och knallgul förarmiljö. Inredningen är uppbygd kring olika boxar och bilen har även digitala backspeglar. Hur mycket av de detaljerna som lever kvar till serieproduktion återstår att se.

En nöjd Heinz-Jürgen Löw från Renaults transportbilar presenterade Estafette och lovar att den ska sänka kostanden för kunder.

Estefette och övriga transportbilar från det nya märket ska enligt Flexis sänka den totala kostnaden för kunder med 20 procent genom en mjukvarudefinerad arkitektur. Exakt vad det innebär har inte presenterats i detalj, men det ska bland annat innefatta möjligheten att planera turer och laddning med en flotta av bilar.

– Nu blickar vi in i framtiden. Våra kunder vill kunna sänka sina kostnader och Volvo och Renault har gått samman för att bilda Flexis med en ny generation av revolutionerande transportbilar som kommer bli en spelförändrare, sa Heinz Jürgen Löw som leder arbetet med Renaults transportbilar vid presentationen.

Hur samarbetet mellan Volvo och Renault ser ut inom Flexis är oklart. Båda företagen har satsat 300 miljoner euro i det nya företaget, som har sitt huvudkontor och tillverkning i Frankrike.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: