Volvo överväger släppa sitt ägande i Polestar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 feb 2024

Att Volvo Cars slog nytt försäljningsrekord under 2023 med 708.716 sålda bilar fick vi veta redan i början av januari. Nu meddelas ännu ett rekord när det står klart att vinsten uppgick till 19,9 miljarder kronor, den högsta någonsin i företagets historia.

Men lönsamheten under förra årets fjärde kvartal var lägre än väntat och drogs ned av Volvo Cars ägande i skuldtyngda Polestar. ”Vi utvärderar därför en potentiell justering av Volvo Cars aktieinnehav i Polestar, inklusive en utdelning av aktier till Volvo Cars aktieägare”, skriver Volvo. Något som i praktiken betyder att Volvo överväger att skänka sitt ägande på 49,5 procent i Polestar till sin ägare Geely.

Volvo säger också att de nu går in i nästa fas av sin omvandling. För det vill tillverkaren ”koncentrera våra resurser på vår egen ambitiösa resa”. Det ska därför inte ges några nya lån till Polestar, men återbetalningsperioden för de pengar som redan lånats ut förlängs till 2028. Operativa och tekniska samarbeten mellan de båda märkena ska också fortsätta i framtiden.

Polestar ska enligt sin nya affärsplan ska bli lönsamma nästa år. Fram tills dess behövs det enligt Polestars egna beräkningar däremot 1,3 miljarder dollar – omkring 14 miljarder kronor –  av extern finansiering.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: