Volvo tar miljardlån för utveckling av lättare elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 jan 2024

Bilarna blir allt tyngre. I takt med att suvarna blivit fler gäller viktökningen för både elbilar och fossilbilar. Enligt analysfirman Jato låg genomsnittsvikten på 1.600 kilo hos bilarna i Europa 2022.

Men eldrivna modeller dras alltid med extra vikt på grund av batteriet. Det gäller även Volvos elbilar där kommande elsuven EX90 blir en av marknadens tyngsta med en vikt på över 2.800 kilo.

För att utveckla tekniker som leder till lättare elbilar har Volvo tagit ett miljardlån från Europeiska investeringsbanken, EIB. Summan uppgår till 420 miljoner euro, omkring 4,7 miljarder kronor, och ska förutom viktreducering även användas till utveckling av snabbare laddning.

Rent konkret handlar det om att utveckla en ny elbilsplattform, mjukvara och tillvekrningstekniker för lättare och mer snabbladdande elbilar. Enigt EIB ska lånet vara ett stöd både för Volvos mål att endast tillverka eldrivna modeller från 2030 och ”minska hindren” för kunder att välja en elbil.

– Jag tycker att Sverige kan vara stolt över den ledande roll som Volvo Cars tar för att göra fordonsindustrin mer hållbar. Att tillverka bilar som drivs med el istället för fossila bränslen är bara en del av pusslet. Branschen i sig är fortfarande mycket koldioxidtung, något som Volvo Cars aktivt arbetar med att förändra, säger den tidigare ministern Thomas Östros som idag är vice vd för EIB.

Det är inte första gången som Volvo lånar pengar av EIB för utveckling. Tidigare har bland annat Volvo Lastvagnar beviljats miljardlån för utveckling av både mer effektiv dieselmotorer och eldrift.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: