VW siktar mot toppen med monsterbil

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

19 okt 2017

Volkswagen siktar på att slå banrekordet för elbilar i den klassiska backtävlingen Pikes Peak International Hill Climb. Detta med en racingbil som ska stå klar när racet körs nästa sommar. För att lyckas krävs att bilen kör den 20 kilometer långa banan på under 8 minuter och 57 sekunder.

Så snabbt gick det när Rhys Millen sommaren 2016 satte nytt rekord i klassen modifierade elbilar. Detta med en e0 PP100. Rekordet för standardbilar sattes samma år med en Tesla Model S P90D  som klarade stigningen på 1 400 meter på 11 minuter och 48 sekunder. Detta med hjälp av ispåsar som kylde ned batteripaketet, som utsattes för enorma påfrestningar.

– Tävlingen innebär en enorm utmaning och är därför ett utmärkt tillfälle att visa upp vad kommande teknik klarar av, säger VW:s utvecklingschef Frank Welsch och lägger till att lärdomarna från satsningen kommer att bidra till utvecklingen av VW:s elbilar – den tyska biltillverkaren har presenterat planer på 23 stycken helelektriska modeller innan 2026.

Hur tävlingsbilen kommer att se ut återstår att se, men på den bild som VW släppte på torsdagen syns ett fordon som är det mest Batmobilaktiga sedan Faraday Future presenterade sitt första konceptfordon på CES-mässan 2016.

Senast Volkswagen ställde upp i den klassiska tävlingen var 1987 med en Golf utrustad med dubbla motorer – något som inte direkt hörde till vanligheterna innan moderna bilar började köra på el.

– Det är hög tid för revansch, säger VW:s motorsportchef Sven Smeets.

Och vem vet, kanske lyckas de även slå Sebastian Loebs rekordtid på knappt 8 minuter och 14 sekunder från 2013. Elmotorer har ju i alla fall en fördel i och med att de inte påverkas av den syrefattiga luften på hög höjd.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!