Xpeng visar snart första model från billigare märke

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 maj 2024

Att få en överblick av alla märken på den kinesiska elbilsmarknaden är redan idag en tuff uppgift. Då har de enligt bland andra Yahoo Finance minskat från över 400 år 2019 till drygt 100 förra året. Den nya trenden bland tillverkare där ser ut att vara etableringen av nya märken för billigare modeller.

NIO har redan presenterat L60 från nya märket Onvo. Och inom några veckor ska Xpeng visa den första modellen från sitt nya märke som döpts till Mona. Med det uppges Xpeng vilja lansera mindre elbilar som i alla fall på den kinesiska marknaden väntas kosta från omkring 200.000 kronor.

Xpeng har varit tydliga med att deras nisch i elbilsvärlden ska vara teknik och då framförallt när det kommer till självkörning. Även hos Mona ska en del av tekniken sippra ned till de billigare bilarna, men då förmodligen i mer avskalad form än hos Xpengs egna modeller.

Teaserbild för första modellen från Mona sprids i kinesiska medier.

Nästa månad väntas den första bilen från Mona presenteras och hos kinesiska medier har det dykt upp en teaserbild. Tagen snett underifrån är det däremot svårt att avgöra ens vilken karosstyp det handlar om.

NIO har sagt att både märket Onvo och det andra Firefly ska lanseras i Europa. Med det vill NIO konkurrera i volymsegment. Om Xpeng även planerar att ta Mona till Europa och Sverige har ännu inte meddelats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!