Xpeng visar X9 och lovar självkörning nästa år 

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 nov 2023

I helgen var det premiär för Volvos första minibuss, den eldrivna EM90. Att vi får se den på svenska vägar är mindre troligt. Men i Kina och andra delar av Asien är just eldrivna minibussar med gott om komfort något som vinner allt mer mark.

Volvo är alltså inte ensamma med sin EM90 – inte ens inom den egna Geelykoncernen, där Zeekr har sin minibuss 009 som Volvo EM90 delar teknik med. Även Xpeng har nu visat mer av sin minibuss X9.

Sjusitsiga Xpeng X9 uppges komma med framhjulsdrift och 320 hästkrafter eller fyrhjulsdrift och 496 hästkrafter.

Redan i mars fick vi veta de första detaljerna kring X9. Inför premiären den 17:e november visas nu insidan när det avslöjas fler tekniska detaljer.

På insidan hittas tre rader där den andra utgörs av två fåtöljer som ser ut att kunna lutas ordentligt för en bekväm åktur.

Alla säten har ett eget uppfällbart bord och även för tredje raden finns separat klimatanläggning.

Den framhjulsdrivna versionen får ett LFP-batteri på antingen 84,5 kWh för 61 mils räckvidd eller 101,5 kWh för upp till 74 mils räckvidd, enligt den kinesiska körcykeln.

Den fyrhjulsdrivna versionen kommer med ett NMC-batteri som också det är på 101,5 kWh. Här erbjuds inget mindre batteri och räckvidden anges till 70,2 mil.

X9 mäter 5,3 meter på längden och för att göra den lite smidigare i stan kommer den med styrning på bakhjulen.

Xpeng X9 använder tillverkarens plattform SEPA 2.0. Bussen har därför ett 800-voltssystem för att kunna ladda snabbt, men vilken effekt som är möjlig nämns inte.

Xpeng satsar stort på självkörande funktioner som redan går att använda i fem kinesiska städer. Det ska utökas till ytterligare 50 städer innan årets slut.

Till slutet av nästa år vill Xpeng på allvar rulla ut den självkörande tekniken i Europa, uppgav företaget under sin Tech Day i slutet av oktober. Det handlar då om systemet Urban NGP som beskrivs som ”semi autonomous system” för delvis självkörning i städer.

Om Xpeng lyckas få sitt självkörande system godkänt i Europa återstår att se. Detsamma gäller om Xpeng X9 kommer att lanseras även här i Sverige.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: