Zeekr Mix först ut på Geelys plattform för robotaxi

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 apr 2024

Bilmässan Auto China i Beijing är i full gång och från oss är chefredaktör Fredrik Sandberg är på plats. Med det får vi nu se en rad bilar som det har ryktats eller teasats om de senaste veckorna. Som Zeekr Mix, en femsitsig MPV från Volvos och Polestars systermärke och som det redan har visats bilder på.

Nu får vi veta att den använder en omarbetad version av Geelykoncernens elbilsplattform SEA. Döpt till SEA-M har den utvecklats för att optimera platsutrymmena på insidan av fordon som använder den. För SEA-M är inte bara tänkt att användas till personbilar utan har även siktet inställt på att utgöra grunden till transportbilar och självkörande robotaxis.

För just det sistnämnda kommer plattformen bland annat med steer-by-wire, alltså ingen mekanisk koppling mellan ratt och hjul. Hur det står till med de självkörande egenskaperna för Zeekr Mix nämns inte. Däremot uppger Zeekr att det trots mer plats på insidan med plattformens långa hjulbas ska vara möjligt att bygga smidiga fordon som ska kunna ta sig fram i trång stadsmiljö. Just Zeekr Mix har en hjulbas på tre meter, men är med sin längd på 4,7 meter ändå ingen jättebil. Tack vare den lite äggformade karossen borde det ändå finnas gott om plats på insidan.

Någon information kring batteri, räckvidd och motoreffekt finns det ännu inte. Enigt tidigare släppt data från det kinesiska departementet för industri och information, MIIT, ska Zeekr Mix ha en elmotor med en effekt på 310 kW, eller 422 hästkrafter. Inte heller pris eller lanseringsdatum har presenterats och det är oklart om Zeekr Mix lanseras i Sverige.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: