Zeekr visar snabbladdande utmanare till Tesla Model Y

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 jul 2024

Volvos syskon inom Geelykoncernen Zeekr presenterade nyligen en ambitiös plan på att lansera sju nya modeller de kommande två åren. Att en av dem ska få uppgiften att ta sig an förra årets mest såld bil Tesla Model Y var väntat. Och nu har vi fått se hur den ser ut och veta att namnet blir Zeekr 7X.

Bilen mäter 4,83 meter på längden och har en hjulbas på 2,93 meter. Zeekr 7X kommer få ägaren Geelys “gyllene batteri”, ett LFP-batteri som visades förra året med imponerande prestanda och hållfasthet. Tack vare det och att Zeekr 7X har ett 800-voltssystem ska det gå att ladda 50 mils räckvidd på endast 15 minuter. Utöver det ska Zeekr 7X även erbjudas med ytterligare batterie med en kemi av nickel-mangan-kobolt (NMC) och det talas om en räckvidd på upp till 70 mil. Då enligt den kinesiska körcykeln som är mer förlåtande än WLTP, som används här.

Enligt kinesiska medier kommer Zeekr 7X dela teknik med sedanen 007. Utifrån det kan vi räkna med en bakhjulsdriven version med 422 hästkrafter samt ett fyrhjulsdrivet utförande med 646 hästkrafter. Priset uppges börja på mellan 240.000 och 350.000 kinesiska yuan, vilket motsvarar 350.000 till 510.000 kronor. Om det då handlar om priset för de båda versionerna med olika batterier framgår inte.

Någon bild på insidan bjuds vi inte på. Zeekr fokuserar endast på utsidan där det bland annat hittas bakre strålkastare med vad beskrivs som ny “super red LED”-teknik och en interaktiv ljusramp i fronten.

Om och när Zeekr 7X kommer till Sverige har ännu inte meddelats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: