Annons:

BYD bekräftar: arbetar på solid state-batterier

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 sep 2024

Kinesiska BYD är idag inte bara en av världens största biltillverkare. Även när det kommer till batterier är BYD en stor spelare. Med en marknadsandel på 16 procent är BYD på andra plats bakom CATL, och tillverkarens egenutvecklade Blade-batteri används av en rad andra märken. Det handlar då om ett batteri med LFP-kemi, men BYD arbetar även så kallade solid state-batterier med en fast i stället för flytande elektrolyt. Något som ger elbilar med både längre räckvidd och snabbare laddning än idag. Flera biltillverkare och batteriutvecklare arbetar på tekniken, men ännu har ingen lyckats få till lönsam serietillverkning av solid state-batterier.

Med LFP-batteriet Blade har BYD haft stora framgångar och är idag världens näst största tillverkare av batterier till elbilar.

Under den just avslutade konferensen World New Energy Vehicle Congress 2024 i Kina meddelade Lian Yubo, chefsforskare hos BYD, att de arbetar intensivt på att lyckas med solid state-batterier. Det är första gången som någon med så hög ställning inom BYD bekräftar att så är fallet.

Under konferensen delade Lian Yubo också med sig av sina förväntningar av när vi kan få se bilar med solid state-batterier ute på vägarna. Bland annat Toyota och Nissan har lovat lansera modeller med sådana batterier från 2028, men då i liten skala. BYD:s chefsforskare räknar med att vi först kommer få se solid state-batterier i premiummodeller, men inom 5 år räknar han med större spridning i mellanklassbilar eller även lägre prissatta modeller.

Några detaljer kring arbetet med solid state-batterier hos BYD meddelades inte. Förutom de tydliga satsningarna från Toyota och Nissan räknar bland annat Volkwagenkoncernen med att deras samarbetspartner QuantumScape ska lyckas med tekniken. BMW och Ford satsar på en annan amerikansk utvecklare, Solid Power. I båda fallen har det skeppats celler för tester till biltillverkarna.

Och nyligen meddelade Mercedes att de vill få ut bilar på vägarna med solid state-batterier för tester redan inom några månader. Det handlar då förmodligen om batterier från taiwanesiska Prologium, som redan idag har fått igång serietillverkning av solid state-batterier.

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: