Annons:

Cybercab presenterad – då kan du köpa Teslas självkörande bil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 okt 2024

Inatt var det dags för Teslas event ”We, robot” och som väntat var det självkörning som stod i fokus. Den självkörande bilen Robotaxi, eller Cybercab – båda namn användes under presentationen – visades upp och precis som det spekulerats om har den så kallade saxdörrar och saknar både pedaler och ratt. På insidan finns det plats för två personer, samt en stor liggande skärm på instrumentbrädan. I övrigt är det en avskalad inredning och inte heller finns det någon bakruta på bilen. Däremot en enorm halvkombilucka under vilken det ser ut att hittas ett väl tilltaget bagage.

Designen har linjer från uppdaterade Model 3 i fronten och former som för tankarna till Cybertruck i den bakre delen. Cybercab kommer gå att ladda trådlöst genom induktionsladdning, men det nämndes inte med vilken effekt. Och generellt var det snålt med tekniska detaljer kring bilen. Räckvidd och effekt nämndes inte och batteristorlek är något som Tesla inte brukar kommentera. Däremot fick vi ett löfte om priset, som ska börja på 30.000 dollar vilket motsvarar drygt 310.000 kronor.

Det sades också att Cybercab kommer lanseras 2026, men chefen Elon Musk korrigerade sedan det till kanske 2027 med hänvisning till att han ofta varit väl optimistisk kring lanseringsdatum för nya modeller. När den väl kommer ska Cybercab även säljas till privatpersoner och inte bara till taxitjänster.

Det var också ont om konkreta detaljer kring huvudtemat för eventet, nämligen självkörning. Cybercab förlitar sig på bilens kameror för att läsa av sin omgivning och datan från det behandlas med femte generationen av Teslas mjukvara för självkörningssystemet Full Self Driving, kallad AI5.

Ett hinder för självkörning är de rådande reglerna som skiljer sig åt i olika delar av världen. Elon Musk lät sig själv köras till scenen i en Cybercab, och då själva eventet anordnades i en filmstudio på ett avskärmat område var rådande regler inget hinder för det. Tesla planerar att lansera mjukvaran för full självkörning även i nuvarande Model 3 och Model Y, då först i Kalifornien och Texas. Att Teslas bilar ska bli helt självkörande är något som har utlovats sedan 2016.

Inför eventet hade det spekulerats om att Tesla skulle visa upp något mer än Cybercab. Det skedde också och då i form av Robovan, en självkörande transportbil som även kan användas som buss med plats för upp till 20 passagerare. Inte heller här fanns det några tekniska detaljer som räckvidd.

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: