50 mils räckvidd med Scanias nya elbussar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 okt 2023

Vid den pågående mässan Busworld i Bryssel har Scania presenterat en ny plattform för eldrivna bussar. Med möjlighet att använda större batteripaket än hos dagens elbussar från Scania betyder den nya plattformen betydligt längre räckvidd än hos dagens modeller.

Batterierna har utvecklats med svenska Northvolt. De beskrivs som en av marknadens ”mest hållbara” batterier och kommer erbjudas med en kapacitet på mellan 416 och 520 kWh.

Med det ska det gå att köra upp till 50 mil på en laddning. I alla fall under optimala förhållanden. Bussar som byggs på plattformen ska därmed lämpa sig för trafik både i stadsmiljö och för längre, regionala sträckor.

Drivlinan har en effekt på 250 kW (340 hästkrafter) och har uppdaterats med ett integrerat kylsystem och ett nytt styrsystem som också ska uppfylla de senaste kraven inom cybersäkerhet.

När de kommer till laddningen nämns ingen effekt. Enligt Scania ska det handa om ”snabbare laddning” samt en ny och mer robust placering ladduttag.

Den nya plattformen ska även vara ett kliv framåt vad gäller digitalisering, med bland annat uppdateringar over the air (OTA) och avancerade förarassistanssystem.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!