54 000 laddbara bilar i Sverige

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

7 jun 2018

53 999 laddbara bilar rullade på landets vägar vid månadsskiftet. Detta efter att knappt 1 700 sådana registrerades under maj. Jämfört med för ett år sedan har antalet laddbara bilar ökat med över 60 procent.

Branschorganisationen PowerCircles vd Olle Johansson tror att ökningen hade kunnat bli ännu större om fordonstillverkarna producerade fler elbilar. I stället får kunderna räkna med lång väntetid innan de får sina bilar levererade.

– Det är i grund och botten glädjande att intresset för laddbara bilar är så stort, och förefaller fortsätta öka. Men det är olyckligt om det ska behöva vara dubbelt så lång, eller längre, väntetid för den person eller företag som väljer rätt drivlina. Jag förstår bilbranschens utmaning, men hoppas att de kommer till rätta med sina problem.

Nästan nio av tio elbilar som registerarades i maj var laddhybrider, men andelen rena elbilare väntas öka när bonus-malussystemet träder i kraft. Dessutom kommer intressanta batteribilar från flera tillverkare ut på marknaden de kommande månaderna.

De vanligaste batteribilarna är Tesla Model S och Nisan Leaf med 3 123 respektive 2 839 registrerade bilar. Bland laddhybriderna är

De vanligaste elbilarna i Sverige är Tesla Model S (3 123 st) samt Nissan Leaf (2 839 st). DE vanligaste laddhybriderna är Volkswagen Passat GTE och Mitsubishi Outlander PHEV med 9 929 respektive 8 013 registrerade bilar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!