Audi bromsar planer på nya elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 dec 2023

Det är snabba vändningar hos Audi nu. Så sent som i oktober sa märkets tekniske chef Oliver Hoffmann att de skulle lansera 20 nya modeller de närmsta två åren, varav hälften kommer vara helt eldrivna.

Men med hänvisning till vad den nytillträdde Audichefen Gerrot Döllner ser som en ”avmattning” på marknaden för elbilar skruvas nu takten ned.

– Vi tittade först på vilken ordning och densitet av lanseringar som organisationen kunde hantera. I slutändan beslutade vi att sprida ut det för att inte överbelasta teamet och återförsäljarna, säger han till affärssajten Bloomberg.

De tio utlovade elbilarna kommer, men tidsplanen för när är inte längre lika säker. Säkert är i alla fall att elsuven Q6 e-tron kommer nästa år. En modell som vi redan har provkört. Ytterligare en elbil kommer från Audi nästa år, men vad det handlar om för modell har ännu inte bekräftats. Audi har redan visat koncept på den eldrivna sedanen A6 e-tron som även kommer med kombikaross. Men den andra elbilen under nästa år kan även handla om en uppdaterad version av dagens Audi e-tron GT.

Audi har tidigare sagt att de endast lanserar nya eldrivna modeller från 2026. Sju år senare, 2033, ska företaget helt sluta sälja bensin- och dieselbilar. Har det i alla fall sagts, om det fortfarande gäller är nu oklart.

Tidigare i år stod det klart att Audi samarbetar med kinesiska IM Motors, som ägs av statliga SAIC, för att snabba på utvecklingen av elbilar. Om plattformen ska användas endast för modeller där eller globalt är oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!