Även Seat vill erbjuda små och billigare elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 jan 2024

Sedan spanska Seat knoppade av Cupra till ett eget märke har det fått stå i förgrunden. Det gäller inte minst när det kommer till elbilar, där Cupra har lanserat modellerna Born och Tavascan. Även den kommande mindre och billigare modellen Raval med en utlovad prislapp från 25.000 euro är det Cupra om står för.

Men mindre elbilar är ett segment där nu även Seat uppges vilja vara med och slåss om kunder. Det säger chefen för Seat och Cupra i Storbritannien, Marcus Gossen, till brittiska Autocar.

– Vi arbetar hårt för att kunna erbjuda rätt instegsmodell för [Volkswagen]-koncernen, och det är Seat i Spanien som leder det arbetet, säger Marcus Gossen till tidningen.

Med Volkswagen ID.2all, Cupra Raval samt ytterligare en modell från Skoda ska Volkswagenkoncernen från 2025 lansera tre elbilar på elbilsplattformen MEB Entry som alla ska kosta från 25.000 euro. Men Volkswagen har också bekräftat att de arbetar på en ännu billigare modell, ofta kallad ID.1. Koncernen har också varit öppen med att det krävs samarbeten för att lyckas pressa priset.

Nyligen kom uppgifter som pekade på att Volkswagen var i kontakt med Renault kring utvecklingen av en billigare elbil.

– Med ID.1 kan du bara få det att fungera genom att dela med dig av tekniken, säger Marcus Gossen utan att gå in på om han då syftar på delning inom eller utanför koncernen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!