BMW bekräftar: testar navmotorer för nya elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 jul 2024

Häromveckan dök det upp spionbilder på vad som sades vara en maskerad testbil av en kommande coupémodell inom BMW:s nya generation elbilar Neue Klasse. Enligt uppgifter från fotografen hade bilen en elmotor i varje hjul, så kallade navmotorer. Något som inte är helt taget ur luften. Chefen för BMW:s M-division, Frank van Meel, har sagt att de vill använda tekniken och BMW har investerat i det tyska start up-företaget DeepDrive som arbetar på just navmotorer.

Nu meddelar BMW att de inom programmet BMW Startup Garage genomför tester på allmänna vägar med navmotorer från DeepDrive. Konkret ska det handla om motorer med dubbla rotorer som ska göra motorerna både mindre och mer energieffektiva. Samtidigt ökas vridmomentet genom att motorn har två rotorer, till skillnad från vanliga elmotorer som endast har en.

En utmaning med navmotorer är vikten, något som tekniken från DeepDrive alltså kan ha hittat en lösning på. BMW skriver däremot att motorerna som testas även kan användas som en traditionell elmotor och då ändå dra fördel av lägre vikt och bättre effektivitet.

Tekniken är ännu under utveckling, men visar enligt BMW redan på stor potential. Det är ovanligt i ett så tidigt skede med en helt ny teknik, säger Karol Virsik som är chef för forskning kring fordonskoncept och teknik hos BMW.

Några detaljer kring när och i vilka modeller BMW kan tänka sig att använda navmotorer nämns inte. Ett projekt som redan gjort det är den svenskutvecklade elbilen Emily GT som togs fram under kort tid i hemlighet hos Nevs i Trollhättan under 2019. Först våren 2023 avslöjades bilen för världen. Själva syftet med utvecklingen var bland annat att testa just tekniken med en elmotor i varje hjul. Topphastigheten anges till 250 km/h, 0–100 km/h ska gå på 3,2 sekunder och räckvidden är upp till 100 mil.

Projektet såldes till EV Electra, men efter flera turer avbröt Nevs affären tidigare i år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: