BMW fördjupar samarbete med utvecklare av solid state-batterier

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 dec 2022

Vilken biltillverkare som blir först med att få ut en modell med solid state-batterier återstår att se. BMW har nu i alla fall enligt egna uppgifter stärkt chansen för att de kommer klara det först. 

Anledningen är att den tyska tillverkaren fördjupar samarbetet med den amerikanska utvecklaren Solid Power, som anses vara ett av de företag som kommit längst med tekniken. 

Med det får BMW vad som kallas en ”forsknings- och utvecklingslicens” som innebär att biltillverkaren får mer inblick i hur Solid Power tillverkat sina batterier. 

Bland annat ska BMW hemma i Tyskland sätta upp en exakt kopia av den tillverkningsanläggning som Solid Power har i USA där små volymer av solid state- batterier tillverkas idag. 

Till skillnad från flera andra stora biltillverkare som Volkswagenkoncernen, Mercedes och Volvo har BMW annars valt att inte ge sig in i batteritillverkning. Istället bedriver man egen utveckling av battericeller som sedan tillverkas av andra. 

Enligt BMW:s utvecklingschef Frank Weber visar det fördjupande samarbetet att BMW är på rätt väg mot att lansera modeller med solid state-batterier, som han säger har en ”enorm potential för framtiden”. 

Solid state-batterier har en fast istället för flytande elektrolyt. Bilindustrin lägger stort hopp till tekniken som väntas ge bilar med längre räckvidd, snabbare laddning och mer säkerhet jämfört med de batterier som används idag. 

Vid sidan av Solid Power ses också amerikanska QuantumScape med stöd av Volkswagenkoncernen som en utvecklare som kommit långt med tekniken. 

Även Toyota har länge arbetet med tekniken och har lovat lansera en modell med solid state-batterier 2025. Det ska då först handla om en hybrid då Toyota ser det som mest lämpat för att testa och utveckla tekniken. 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: