BMW i Vision Dee visar digital teknik för nästa generations elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 jan 2023

2025 kommer nästa generation av BMW:s elbilar som går under samlingsnamnet Neue Klasse. Med det lovas om inte guld och gröna skogar så i alla fall inte långt ifrån. BMW-chefen Oliver Zipse har talat om bilar med ”den absoluta bästa elektriska körprestandan” och först ut blir en eldriven 3-serie.

Under pågående elektronikmässan CES har BWM lovat visa mer av Neue Klasse. Med sig till mässgolvet i Las Vegas hade de däremot inte någon modell vi kommer få se i verkligheten. I stället bjöd de på konceptet i Vision Dee som främst ska visa vilka digitala tjänster BMW tänker sig i framtida modeller.

Till exempel en head up-display som inte bara visar information på ett litet område framför föraren utan utmed hela vindrutan och för alla i bilen. Resultatet ska bli en ”blandad verklighet”, alltså en form av augmented reality som förstärker det vi ser av verkligheten med digitala inslag.

Enligt BMW är det ett exempel på teknik som de vill lansera med Neue Klasse 2025. För i framtiden har digitala upplevelser ”enormt stor betydelse”, menar chefen Oliver Zipse.

– Med BMW i Vision Dee visar vi vad som är möjligt när hårdvara och mjukvara smälter samman. På så sätt utnyttjar vi digitaliseringens fulla potential för att göra fordonet till en intelligent följeslagare, säger Oliver Zipse.

Hur mycket digitala inslag som visas ska gå att ställa in i fem steg med sensorer på instrumentpanelen. De sträcker sig från analog, som antagligen är en vanlig blick genom vindrutan, över förarinformation som navigering ändå upp till det sista steget som beskrivs som en virtuell värld.

Då mörkas också konceptbilens övriga fönster för att de i bilen helt ska inneslutas i den digitala upplevelsen. I övrigt är insidan i princip helt fri från knappar.

– Den som är bäst på att integrera kundens digitala vardagsvärld i fordonet på alla nivåer kommer att lyckas med att bemästra framtidens biltillverkning, kommenterade BMW:s utvecklingschef Frank Weber tekniken som visas i konceptet.

Själva bilen i sig bjuder beskrivs endast som ”eldriven”, men bjuder också på en del digitala upplevelser på utsidan. Karossens form hämtar trots sitt futuristiska utseende en del inspiration från tidigare generationer av BMW. Inte minst i fronten där grillen är betydligt mindre än vad vi vant oss se hos BMW idag.

Tillsammans med den digitala belysningen ska fronten även kunna visa ”ansiktsuttryck” med olika humör.

Karossen har också en vidreutveckling av den teknik som visades vid förra årets CES med BMW iX Flow som kunde byta mellan svart och vit färg. Det nya konceptet i Vision Dee är betydligt mer färgglatt och kan nu växla mellan 32 olika färger i karossen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: