600.000 elmotorer för Neue Klasse – om året

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 feb 2024

BMW har i flera år talat om sin nya generation elbilar som 2025 lanseras under samlingsnamnet Neue Klasse. Förra hösten fick vi till slut veta fler detaljer kring de nya, cylindriska battericellerna och den sjätte generationen av BMW:s elektriska drivlina eDrive. Huvudfokus ligger på att skapa mer effektivitet. Enligt BMW kan de med Neue Klasse sänka förbrukningen med 25 procent hos en suv och med 20 procent hos en sedan.

– 30 procent längre räckvidd, 30 procent snabbare laddning, 25 procent högre effektivitet – med Neue Klasse tar vi ett stort steg framåt tekniskt, sammanfattade BMW:s tekniske chef Frank Weber det hela.

Ännu ett stort kliv inför lanseringen av tekniken sker nu i österrikiska Steyr. Med en total yta på 60.000 kvadratmeter har de nya hallarna för tillverkning av elmotorer till Neue Klasse nu blivit färdiga. BMW uppger att de investerar 500 miljoner euro i anläggningen, omkring 5,7 miljarder kronor.

Här vill BMW bygga 600.000 elmotorer om året.

Det om något, menar den tyska tillverkaren, är ett bevis för att de menar allvar med satstningen på den nya generationens elbilar. Bakom miljardinvesteringen döljer sig bland annat 300 olika maskiner och system, inklusive en 30 meter lång anläggning med fyra robotar.

Till sommaren är det tänkt att tillverkning av förserieversioner av de nya elmotorerna ska dra i gång. Med det ser det ut som att BMW planerar noggranna tester av motorerna. Först till hösten 2025 beräknas serietillvekrningen komma igång på allvar. Men då handlar om det stora volymer. Enligt BMW ska anläggningen i Steyr tillverka 600.000 elmotorer om året.

Förutom det tillverkas där också bensin- och dieselmotorer, något som slutat med vid fabriken i hemstaden München.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: