BYD expanderar med nya fabriker i flera länder

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 jul 2024

Kinesiska BYD har på kort tid vuxit till en jätte i bilvärlden och är världens näst största tillverkare av elbilar efter Tesla. Än så länge. Att BYD har stora planer inför framtiden fick vi veta när vi besökte dem i Kina tidigare i år, som ni kan läsa om i vårt reportage här.

Planerna omsätts också i konkreta handlingar även utanför hemlandet Kina. Nyligen öppnades nya fabriker i Usbekistan, där det ska byggas laddhybrider, samt i Thailand där BYD nu tillverkar elbilar. Sedan tidigare är det klart att märkets första fabrik i Europa hamnar i Ungern och nu meddelas att det även är spikat att BYD ska bygga en fabrik i Turkiet.

Den turkiska fabriken ska stå klar 2026 och då ha en årskapacitet på 150.000 elbilar och laddhybrider om året. Enligt turkiska uppgifter investerar BYD en miljard dollar i fabriken, omkring 10,5 miljarder kronor.

Den turkiska fabriken ska tillverka bilar för den europeiska marknaden. Något som kan bli extra viktigt om EU:s preliminära strafftullarna på elbilar tillverkade i Kina blir definitiva, vilket det kommer beslutas om i höst. Enligt de nuvarande reglerna beläggs elbilar från BYD med 17,4 procent strafftull utöver de 10 procent importtull som gäller för alla elbilar från Kina.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!