BYD lanserar eldriven familjebil från 135.000 kronor

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 mar 2024

Vi har skrivit om en del om väldigt billiga elbilar i Kina ibland. Men då har det oftast handlat om små stadsbilar, oftast med plats för två och i realiteten mer mopedbilar än fullvärdiga personbilar. Med sin senaste modell e2 Honor Edition vill BYD nu på allvar utmana billiga fossilbilar. Och det genom att erbjuda en fyradörrars elbil för hela familjen med en prislapp från omräknat 135.000 kronor.

Det handlar egentligen om en uppdatering av den befintliga modellen e2 som nu får namnet e2 Honor Edition. Samtidigt får den också ett nytt, sänkt pris på den hårt konkurransutsatta kinesiska elbilsmarknaden. Trots det låga priset ska det enligt kinesiska medier ingå bland annat värmepump.

BYD e2 Honor Edition mäter 4,26 meter på längden, vilket är jämförbart med Volvo EX30. Hjulbasen är också nästan samma som hos Volvos elsuv, 2,61 meter.. Något som knappast lovar marknadens rymligaste baksäte, men i alla fall plats för barn eller vuxna under kortare turer.

Modellen använder BYD:s elbilsplattform 3.0 och delar därmed teknik med bland andra suven Atto 3. Elmotorn ger 95 hästkrafter och i botten av bilen hittas ett Blade-batteri, som också det är BYD:s egna konstruktion. Det går att välja mellan två storlekar: 48 kWh för 42 mils räckvidd eller 57,6 kWh för upp till 51 mils räckvidd. I båda fallen handlar räckviddsuppgifterna om den mer förlåtande kinesiska körcykeln.

Om BYD e2 Honor Edition även kommer till Sverige och vad priset då skulle landa på är ännu oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!