Då kommer nästa generations elbilar från Volkswagen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 jun 2024

Plattformen MEB innebar startskottet för Volkswagenkoncernens satsning på elbilar och används idag för en rad elbilar från olika märken. 2026 skulle den ersättas av den nya, betydligt mer avancerade plattformen SSP och bilarna på den skulle tillverkas i en ny elbilsfabrik i tyska Wolfsburg. Det var i alla fall tanken enligt förre Volkswagenchefen Herbert Diess. Men när han fick lämna koncernen 2022 lade den nya ledningen om planen.

Så presenterades Trinity, den utlovade första modellen på SSP, först…

Den nya fabriken skrotades, SSP sköts upp och MEB får leva vidare i ytterligare några år genom att vidareutvecklas till MEB+. Exakt när vi får se första modellen på SSP har det getts olika besked om. Volkswagens märkeschef Thomas Schäfer ger nu ett i alla fall någorlunda konkret besked
– Det här är vår nya arkitektur som vi planerar att använda från 2028 och framåt, meddelade han under ett jubileumsevent för Volkswagen Golf.

…för att sedan preseteras så här. Vad slutresultatet blir återstår att se.

Vad det då handlar om för modell är ännu oklart. Ursprungligen skulle SSP lanseras med den nya flaggskeppsmodellen kallad Trinity som först presenterades som en strömlinjeformad sedan. Även det ratades av den nya ledningen efter Herbert Diess som skickade tillbaka Trinity till ritbordet. En skiss som presenterades efter det visade en mer högbyggd modell.

Med SSP lovar Volkswagen mer digitala tjänster än idag och avancerad självkörande förmåga. Det har också talats om betydligt snabbare laddning än idag med laddtider på 12 minuter.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!