Effekt av strafftullar – börjar Volvo bygga bilar åt Zeekr?

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 jul 2024

Med kontor för både design och utveckling i Göteborg har Volvos och Polestars syskon Zeekr en stark koppling till Sverige. Något som de också gärna visar på i Zeekr X där föraren möts av texten “Designed in Gothenburg, Sweden” på tröskeln när dörren öppnas.

Själva tillverkningen sker däremot i ägaren Geelys fabrik i Kina. Vilket innebär att Zeekr påverkas av de preliminära strafftullar som EU införde på elbilar från Kina i början av juli. För just Zeekrs del handlar det om strafftullar på 19,9 procent. För att kringgå det uppges Zeekr nu ha planer på tillverkning i Europa, enligt nyhetssajten Bloomberg.

Att bygga någon egen fabrik, som BYD gör i Ungern och MG uppges ha planer på i Spanien, är inte tanken. Genom sin koppling till Volvo är det mer troligt att tillvekrning av modeller från Zeekr kan komma att flyttas till någon av Volvos fabriker. I dagsläget byggs inga eldrivna modeller hos Volvo i Torsland. EX40 och EC40 byggs i belgiska Gent, där också EX30 ska börja tillverkas från nästa år. Kommande elsuven EX90 byggs idag endast i Volvos amerikanska fabrik i South Carolina. Utöver det ska Volvo öppna en ny fabrik där endast för elbilar i Slovakien.

Ett troligt val för Zeekr vore därför fabriken i Gent. Volvo EX30 delar teknik med Zeekrs nuvarande modeller, vilket förmodligen skulle underlätta vid en produktionsstart av modeller från Zeekr där. En annan möjlighet är att Zeekr inleder ett samarbete kring tillverkning med Smart, som ägs gemensamt av Geely och Mercedes. Även Smart byggs för tillfället i Kina, men har öppnat för eventuell tillverkning i Europa. Till skillnad från Volvo har Smart däremot ingen fabrik här mer.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: