Elbilar fortsätter driva upp Volvos försäljningssiffror

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 jun 2023

Volvo sålde totalt 60 398 bilar under maj, vilket betyder en rejäl ökning på 31 procent jämfört med samma månad året innan. Och det var enligt Volvo de eldrivna modellerna XC40 och C40 som var drivande genom att försäljningen av dem ökade med 196 procent till totalt 10 826 exemplar under månaden.

De båda helt eldrivna modellerna stod med det för totalt 18 procent av försäljningen under maj. Men lyfts siffrorna för Europa ut stod XC40 och C40 för 29 procent av försäljningen. Även på svenska marknaden har antalet XC40 och C40 ökat ordentligt de senaste månaderna enligt siffror över nybilsregistreringen från Mobility Sweden.

När Volvo tidigare i år presenterade siffrorna för årets första kvartal visade de på en tioprocentig ökning av försäljningen. Också då var det de eldrivna modellerna som drev upp siffrorna. Då meddelades också att den kommande elsuven EX90 redan är slutsåld.

”Detta har överträffat företagets djärvaste och mest ambitiösa interna prognoser”, skrev Volvo då. Orsaken uppgavs vara att efterfrågan redan överstiger den första rundan av bilar som ska tillverkas. Sedan dess har EX90 däremot blivit försenad och tillverkningen kommer inte i gång förrän nästa år.

På onsdag den 7:e juni är det världspremiär för Volvos nästa elbil som blir den mindre elsuven EX30.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: