Eldriven BMW M3 kommer – med över 1.300 hästkrafter?

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 sep 2023

Under samlingsbegreppet Neue Klasse kommer BMW från 2025 lansera en ny generation elbilar. Minde förbrukning, en mer effektiv drivlina och nya, runda battericeller ska ge tillverkaren en fördel mot konkurrenterna. Först ut på den nya plattformen blir en eldriven BMW 3-serie. Två år senare, 2027, ska den få sällskap av en eldriven version av sitt sportiga syskon M3. Det säger BMW:s tekniske chef Frank Weber till australiensiska tidningen Carsales.

Dagens BMW M3 kommer med 510 hästkrafter. I ett eldrivet utförande kan vi däremot vänta oss betydligt fler hästkrafter än så. Enligt Frank Weber är Neue Klasse förberedd för modeller med en elmotor vid varje hjul och en gemensam effekt på 1.000 kW – alltså 1.360 hästkrafter.

Om det är vad den eldrivna M3:an kommer bjuda på bekräftas inte. Däremot att eldriften öppnar för helt nya möjligheter att elektroniskt styra de olika hjulens drivning.

– Vi vill komma med något där vi visar att Neue Klasse är väldigt ambitiöst. Men det är något som ligger långt utöver vad folk är vana vid idag. Det kommer med M3 och då inte alltför långt efter introduktionen av Neue Klasse, säger Frank Weber till tidningen.  

Förra sommaren visades en eldriven prototyp från dotterbolaget BMW M GmbH. Basen utgjordes då av en BMW i4 med modifierat chassi och en ny kaross.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: