Elon Musk uppmanar de anställda att ge allt

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

5 sep 2016

Tillverka så många bilar ni kan och så billigt som möjligt. Det är budskapet i ett mejl som Elon Musk har skickat till de anställda. I mejlet, som är daterat den 29 augusti och som nyhetsbyrån Bloomberg har kommit över, skriver Musk: ”… vi kommer att vara i en mycket bättre position att övertyga potentiella investerare att satsa på oss med rubriker som ‘Tesla går emot alla förväntningar och uppnår lönsamhet’ i stället för ‘Tesla redovisar ny förlust.'”

Musk beskriver det tredje kvartalet och nya investeringar som mer eller mindre avgörande för både ”folkelbilen” Model 3 och den jättelika batterifabriken Gigafactory. Ett positivt resultat är också mer eller mindre ett måste för att få in nytt kapital för det planerade köpet av energiföretaget Solarcity.

Tesla levererade 50 568 bilar förra året och målet på 80 000 bilar i år ligger fast, trots att man inte uppnådde de planerade leveranssiffrorna vare sig under det första eller andra kvartalet. I brevet, vars existens bekräftas av en talesman för biltillverkaren, skriver Musk också att kvartalsresultatet står och väger mellan vinst och förlust och att produktionstakten den kommande månaden är avgörande.

Resultatet det tredje kvartalet är inte den enda ödesfrågan för Tesla. Produktionen av Model 3 måste också vara i full gång den 1 juli nästa år för att inte göra alla dem som har beställt en bil besvikna.

Och trots att tio månader återstår blir det tufft, säger en talesman för den japanska industrirobottillverkaren Fanuc till Inside EVs.

– Vi kommer att jobba så hårt vi kan så att tillverkningen av Model 3 startar i tid. Tajmningen är tajt, men uppnåelig med en massa hårt arbete fram till dess, säger Rob Kupahl, Fanucs försäljningschef i USA, till sajten.

Industrirobottillverkaren Hokuto, även det ett japanskt företag, ska också leverera robotar till Teslas nya produktionslinje – men de har inte börjat tillverkas än, säger företagets talesman Tomoyuki Mori till Inside EVs.

– Vi förstår vad Elon säger och försöker göra allt vi kan.

 

Räkna med lång väntetid för Model 3

Tesla rapporterar förlust – men utlovar 500 000 bilar

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!