Elsuven BYD Seal U kommer till Europa i höst

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 jul 2023

Kinesiska BYD fortsätter att utöka sitt modellprogram i Sverige. Efter lanseringen med de två elsuvarna Tang och Atto3, samt sedanen Han är det i höst är dags för den mindre modellen Dolphin och ytterligare en sedan, Seal. Den beskrivs som en utmanare till Tesla Model 3 och nu meddelas att BYD även börjar sälja en utmanare till Tesla Model Y i Europa.

Även den heter Seal, men med tillägget U. BYD Seal U är att alltså en upphöjd version av BYD Seal och får europapremiär vid moblitetsmässan IAA i München i september. Storleksmässigt mäter BYD Seal U 4,78 meter på längden, vilket gör den jämförbar med just Tesla Model Y. BYD lovar också en praktisk suv med plats för hela familjen, inklusive packning. Baktill hittas ett bagageutrymme på 570 liter, som kan utökas till 1 449 liter med fällda säten. Någon frunk under motorhuven finns däremot inte. Orsaken är att modellen i Kina även erbjuda som laddhybrid.

Två utföranden ska erbjudas, Design och Comfort. De exakta skillnaderna mellan de båda versionerna nämns inte. På den kinesiska marknaden där modellen redan säljs har de bland annat olika stora batterier. I båda fall är BYD:s egendesignade LFP-batteri Blade. Utförandet Design kommer med ett batteri på 71,8 kWh som ger en räckvidd på 42 mil. Comfort har ett större batteri på 87 kWh som där ger en räckvidd på 50 mil. I båda fallen handlar det om räckviddssiffror enligt den kinesiska körcykeln, som är mer förlåtande än WLTP som används här. En fördel för våra breddgrader är att värmepump är standard.

Även effekten vid snabbladdning skiljer sig åt. Med det mindre batteriet kan bilen ladda med 115 kW, det större med som mest 140 kW. I båda fallen ska det ta knappt en halvtimme att fylla batteriet från 30 till 80 procent. BYD Seal U kommer också med Vehicle to Load (V2L) för att kunna koppla in och ladda prylar från bilens batteri. Elmotorn på framaxeln ger en effekt på 160 kW, eller 218 hästkrafter. Med det ska BYD Seal U klara 0–100 km/h på 9,6 sekunder och toppfarten anges till 175 km/h.

Svensk lansering och pris har ännu inte meddelats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!