Enkelt trick ger batteriet 50 procent mer livslängd och snabbare laddning

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 sep 2024

Att batterierna i våra elbilar har en längre livslängd än vad branschen ursprungligen räknade med har flera studier visat. Och nyligen lades ytterligare en studie till högen, där det visas att elbilarnas degraderingen av elbilarnas batterier är i genomsnitt endast 1,8 procent per år. Vilket betyder att batteriet kommer leverera många körda mil på vägen även efter 20 års användning.

Att behålla en så bra livslängd som möjligt hos batteriet är naturligtvis ändå viktigt. Och forskare vid Stanforduniversitet i Kalifornien presenterar vad som kan vara en revolutionerande enkel metod för att göra det. Enligt forskarna innebär det att batteriet livslängd ökar med hela 50 procent.

Dessutom, deras upptäckt kan börja användas direkt av alla batteritillverkare. För trots den stora förbättringen handlar det inte om något stort ingrepp vid tillverkningen utan efteråt. Med hjälp av artificiell intelligens har forskarna vid Stanford kommit fram till att den första laddcykeln påverkar batteriets livslängd. Det är en slags formatering av batteriets celler, vilket idag sker genom långsam och skonande laddning med låg spänning under upp till 10 timmar .

Enligt forskarna i Stanford ska batteriets första laddcykel ske med snabbladdning med en hög spänning under 20 minuter. Orsaken ska vara att det aktiverar fler av batteriets litiumjoner vid den första laddningen. Samtidigt ska de litiumjoner som inte aktiveras bidra till att skapa en form av skyddande skikt som bidrar till att minska slitaget över tid. Ytterligare en positiv effekt är enligt forskarna att även effektivitet vid både upp- och urladdning av batteriet förbättras. Det ska bero på att vid den första snabbladdningen och fler aktiverade litiumjoner uppstår mer plats i den positiva elektroden.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: