EU godkänner miljardstöd för Northvolts tyska fabrik

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 jan 2024

Efter Northvolt Ett i Skellefteå och den gemensamma fabriken med Volvo i Göteborg planerar den svenska batteritillverkaren Northvolt nästa fabrik i norra Tyskland. Northvolt Drei är då naturligtvis namnet, och efter en viss tvekan kring om projektet verkligen blir av garanterade tyska regeringen i förra månaden 700 miljoner euro, eller 7,9 miljarder kronor, i stöd för fabriken.

Men först nu är stödet säkrat när EU-kommissionen gett grönt ljus för de tyska pengarna. Inklusive garantier på ytterligare 202 miljoner euro handlar det om stöd för batterifabriken på totalt 902 miljoner euro, eller strax över 10 miljarder kronor.  

I slutet av 2022 hade Northvolt antytt att projektet kunde läggas på is. Orsaken var de höga energipriserna samt bättre stöd för gröna industrisatsningar i USA genom paketet Inflation Reduction Act.

Peter Carlsson, vd för Northvolt.

– Vi vill fortsätta att vara en europeisk ”champion” och marknadsledare. Men vi har nu kommit till en punkt där vi kanske kommer att prioritera expansionen i USA framför Europa för tillfället, sa Northvolts vd Peter Carlsson i november 2022 och lade till:

– Om EU vill detta, måste också mer resurser ställas till förfogande.

Det är enligt EU:s kommissionär för konkurrensfrågor Margrethe Vestager precis vad som nu sker när det tyska stödet godkänns.

– Det är den första enskilda åtgärd som godkändes i linje med den exceptionella möjligheten enligt den tillfälliga kris- och övergångsramen. Den gör det möjligt att tillhandahålla högre stödbelopp om investeringen riskerar att avledas från Europa på grund av tillgången till utländska subventioner, säger hon i ett uttalande från EU-kommissionen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: