Corona: Europeiska biltillverkare stänger fabriker

Lotta Hedin

Lotta Hedin

17 mar 2020

Volkswagen meddelade idag att företaget på grund av coronaviruset kommer att stänga de flesta av sina fabriker i Europa, rapporterar Sveriges Radio.

Och de är inte ensamma: även PSA-gruppen där Peugeot, Opel och Citroen ingår, Fiat-Chrystler och Renault kommer att stänga fabriker under några veckor eller har redan gjort det, skriver Electrive.

PSA stänger idag sin fabrik i Spanska Zaragoza, där Opel Corsa -e tillverkas. Trnava-fabriken i Slovakien där Peugeot e-208 tillverkas ska stängas på torsdag.

Fiat Chrysler har meddelat att de bland annat stänger fabriken I Melfi utanför rom, där den nya elektriska Fiat 500 ska serietillverkas. Om produktionsstarten nu kommer senareläggas, och i så fall hur länge, är oklart.

Både PSA och Fiat Chrysler uppger att produktionen i fabrikerna ska återupptas den 27 mars.

Renault stänger också sina fabriker i Frankrike, något som påverkar 18 000 anställda på tolv olika anläggningar. Bland dem finns fabriken i Flins, där Renault tillverkar sin Zoe. är Även produktionen av Kangoo Z.E är pausad, skriver Electrive. Renault anger inget datum för när verksamheten ska sättas igång igen, utan skriver att det ska göras ”så snart som omständigheterna tillåter”.

Nissan och Seat har meddelat att de håller sina fabriker i Spanien stängda under en vecka, vilket påverkar produktionen av Nissan e-NV200 i Barcelona.

Förutom att stoppa biltillverkarna vill stoppa spridningen av smittan bland sina anställda uppger flera av företagen också att man sett en stor minskning på efterfrågan av bilar och att man har svårigheter med leveranser från olika underleverantörer.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!