Finansiering säkrad för tre batterifabriker i Europa

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 feb 2024

Koncernen Stellantis och den franska enwergijätten Total drog 2020 i gång samarbetet ACC för att tillverka batterier. Efter en tid hoppade även Mercedes på och samarbetets första batterifabrik öppnade i norra Frankrike förra året.

Men redan från början fanns det planer på en rad gigafabriker i både Europa och USA. En precis avslutad finansieringsrunda har nu säkrat 4,4 miljarder euro – nästan 50 miljarder kronor –  för ytterligare tre gigafabriker för batteritillverkning i Europa. Bakom investeringen hittas stora europeiska banker som BNP Paribas och Deutsche Bank.

Två av fabrikerna hamnar i Italien och en i Tyskland. Utöver det ska den redan befintliga anläggningen i Frankrike utökas.

– Övergången till elektrifiering av fordon är fortfarande på gång. För att möta denna enorma utmaning måste våra kunder kunna förlita sig på robusta och pålitliga europeiska aktörer som ACC, som kan leverera stora volymer av konkurrenskraftiga batterier med låg CO2-avtryck, kommenterade ACC:s vd Yann Vincent den avslutade finansieringsrundan.

När kapaciteten är fullt utbyggd planerar ACC ha en årsproduktion på minst 40 GWh i vart och ett av de tre länderna. För anläggningen i Frankrike kan den siffran komma att öka till 65 GWh. Någon exakt tidsplan för fabrikerna har inte meddelats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: