Fler tillverkare vill bygga små elbilar i Spanien

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 sep 2023

Efter spekulationer om var Volkswagen skulle förlägga tillverkningen av sin kommande mindre och billigare elbilar föll beslutet till slut på Spanien och Seat/Cupra. Från 2025 ska både Volkwagen ID.2all och Cupra Raval tillverkas vid Seat:s fabrik utanför Barcelona.

Spanien ser nu ut att stärka sin roll som tillverkningsland för mindre elbilar. Enligt spanska tidningen El País planerar Stellantiskoncernen, med märken som Fiat, Opel, Peugeot och Citroën, att investera över 10 miljarder kronor för att ställa om två av sina spanska fabriker till att bygga mindre elbilar.

Med det räknar Stellantis med att få stöd på omkring 150 miljoner Euro – omkring 1,8 miljarder kronor – från den spanska strukturfonden PERTE. Även Volkswagens beslut att bygga sina mindre elbilar i Spanien kom med kravet på att få statliga stöd.

För Stellantis handlar det då om modeller på den mindre versionen ”Small” av koncernens nya elbilsplattform STLA. Den kommer i fyra olika storlekar för att täcka upp modeller inom alla segment från koncernens 14 märken.

Nyligen fick vi se Peugeot E-3008, den första modellen på STLA Medium. Den kommer bland annat med en räckvidd på upp till 70 mil. Med den mindre plattformen STLA Small ska en räckvidd på omkring 50 mil vara möjligt.

Någon konkret information om vilka modeller det skulle handla om nämns inte. Stellantis har heller inte bekräftat uppgifterna. Stellantiskoncernen är idag den största biltillverkaren i Spanien, som är Europas tredje största bilbyggarnation efter Tyskland och Frankrike. Redan idag har koncernen stor elbilstillverkning i Spanien med modeller som Peugeot e-208, Opel Corsa-e och Citroën ë-C4.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: