Fördubbling av elbilar hos BMW 2026 med Neue Klasse

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 jan 2024

Med lanseringen av modeller i ”Neue Klasse” 2025 ska BMW ta ett kliv framåt i sin strategi kring eldrift. Med nya batterier, 800-voltsteknik och en ny, mer effektiv drivlina ska den nya generationens elbilar överträffa de från konkurrenterna.

Något som behövs, för enligt BMW:s finanschef har elbilar redan gått om fossilbilen på marknaden.

– Brytpunkten för förbränningsmotorn är redan passerad. Den nuvarande försäljningsplatån för förbränningsbilar kommer att fortsätta och sedan minska något, säger finanschefen Walter Mertl till branschtidningen Automotive News.

Siffrorna för 2023 visar att helt eldrivna modeller stod för 15 procent av BMW Groups försäljning, som alltså även innefattar försäljning av eldrivna Mini Cooper SE. Det kan jämföras med Volvo där elbilar stod för 16 procent av försäljningen och Volkswagen där elbilarna utgjorde knappt nio procent.

2026, ett år efter att Neue Klasse lanserats, vill BMW att andelen elbilar ska öka till 33 procent av försäljningen. Till dess ska vi också ha fått se sex nya elbilar inom Neue Klasse. Sedan tidigare är det bekräftat att de första modellerna på den nya plattformen blir en eldriven 3-serie samt en elsuv som ska ersätta dagens iX3. Kring den senare fick vi nyligen veta att den utrustas med en ”superdator” som ska garantera en bra körupplevelse.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!