Radar RD6 utmanar Cybertruck med ny version

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 feb 2024

Volvos och Polestars ägare Geely har lanserat en rad nya elbilsmärken på den kinesiska hemmamarknaden de senaste åren. Ett av dem är Zeekr, som har även börjat säljas här. Men en del av andra har gått lite under radarn bland oss i väst. Ett av märkena heter just också Radar och lanserades sommaren 2022 för kunder med så kallad ”aktiv livsstil”.

Då finns det naturligtvis också en pickup i modellprogrammet som här heter Radar RD6. Den använder Geelys plattform SEA, alltså samma som Zeekr 001 och även Polestar 4 som hade europapremiär förra veckan på eCarExpo i Stockholm. Hittills har Radar RD6 endast funnits med bakhjulsdrift och 272 krafter.

Surfbrädor, gitarr, en strand – vad mer behövs? Kanske fyrhjulsdrift och fler hästkrafter, vilket nu är på gång för Geelys eldrivna pickup.

Men nu uppges en fyrhjulsdriven version vara på gång. Och med det lovar Radars vd Ling Shiquan att Radar RD6 ska kunna mäta sig prestandamässigt med Teslas pickup Cybertruck. I alla fall vad gäller acceleration och möjligheten att dra släp. Några siffror gavs inte, men då pickupen använder samma plattform som Polestar 4 borde den fyrhjulsdrivna versionen bjuda på 544 hästkrafter. Med det gör Polestars modell 0-100 km/h på 3,8 sekunder.

Om vi får se Teslas Cybertruck eller Radar RD6 här hos oss är ännu oklart.

Prestandamässigt är det betydligt mindre än toppversionen Beast av Cybertruck som kommer med 857 hästkrafter och ska göra 0-100 km/h på 2,7 sekunder. Även den vanliga fyrhjulsdrivna versionen av Cybertruck gör 0-100 km/h på 4,3 sekunder och har med sina 608 hästkrafter mer kraft än vad vi hittills sett från Geelys SEA-plattform.

Däremot har vi kanske större chans att se Radar RD6 än Cybertruck här i Sverige. På grund av sin form, storlek och vikt anses Cybertruck bli svår att lansera här med rådande regler. Radar säls för tillfället endast på den kinesiska marknaden, men uppges ha planer för att lanseras på andra marknader.

Kommer kanske till oss….

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: