GM visar koncept på eldriven Humwee

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 jul 2023

Jättebilen Hummer har återuppstått i en eldriven version med namnet Hummer EV. Föregångaren till originalet är militärfordonet HMMWV, som oftast kallas för Humwee. Nu sluts cirkeln igen när försvarsavdelningen hos GM, General Motors Defence, visar ett koncept på ett eldrivet militärt fordon baserat på Hummer EV.

Konceptet kallas Electric Military Concept Vehicle, eMCV, har plats för sex personer och bygger precis som GM:s alla kommande elbilar på plattformen Ultium. eMCV kommer med två elmotorer på bakaxeln och en på framaxeln. Tillsammans ger de en effekt på 745 kW, eller 1 013 hästkrafter. Vad kolossen väger in på nämns inte. eMCV är konstruerad med ett rörchassi för att sänka vikten. Avsaknaden av utrustning och paneler på sidorna ska också bidra till att konceptet väger mindre än Hummer EV.

Batteriet är på drygt 200 kWh ska ge bilen en räckvidd på 30 mil. Samma batteri sitter i Hummer EV, men bland annat bättre aerodynamik ger den en räckvidd på upp till 56 mil. Däcken är på 37 tum och terrängegenskaperna får vi utgå ifrån är bra. Bilen har också ett 800-voltssystem som klarar laddning med upp till 350 kW. Med går det att ladda 16 mils räckvidd på 12 minuter.

Eldriften ska också ge bilen fördelar under uppdrag. Den redan tysta elektriska drivlinan ska få ett ”Silent Mode”. Med det blir bilen både ännu tystare samt kunna sänka dess temperatur för att bli svårare att upptäcka med värmesökande kameror. För att förlänga räckvidden ska eMCV utrustas även med en dieselgenerator som kan ladda batteriet eller användas för att driva prylar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: