Här kan man ladda bilen med 450 kW

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

14 dec 2018

Laddkonsortiet Fastcharge har visat upp sin 450 kilowattsladdare – och välkomnar alla som passerar på Autobahn att själva testa den helt gratis. Den som har en bil som klarar av den höga laddeffekten får omkring 100 kilometers körning på mindre än tre minuter.

Den laddhastigheten uppmättes för en Porsche som användes som rekvisita när laddstationen visades upp. Det experimentella fordonet, som har ett batteripaket på 90 kilowattimmar, klarade en laddeffekt på över 400 kilowatt under de första minuterna.

Även en BMW i3 användes vid demonstrationen. Eller rättare sagt en modifierad experimentell i3. Att ladda batteripaketet på 57 kilowattimmar från 10 till 80 procent tog 15 minuter. BMW:n tog med andra ord i genomsnitt ”bara” 160 kilowatt.

Båda biltillverkarna ingår i konsortiet, tillsammans med bland annat Siemens och laddföretaget Allego.

Laddkontakten är av typen CCS Typ 2 och laddstationen, som står intill A8 vid Jettiidngen-Scheppach –  staden ligger mitt emellan Stuttgart och München där de båda biltillverkarna har sina huvudkontor – klarar av all ladda två fordon åt gången – det ena med en maxeffekt på ”ynka” 175 kilowatt.

Nu väntar vi bara på produktionsbilarna som klarar av ultrasnabb laddning.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: