Honda utvecklar tre nya plattformar för elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 apr 2022

När biltillverkare lanserar planer på att ställa om till eldrift brukar det innefatta en storskalig presentation med mer eller mindre konkret information.

Från Honda sipprar informationen istället ut bit för bit. Samarbetet med Sony kring utveckling av elbilar, en ny elsuv för Europa och billiga elbilar tillsammans med General Motors var alla nyheter som kom separat med några veckors mellanrum.

Efter det slog Honda på den stora trumman och lovade 30 nya elbilar till 2030 och investeringar på över 600 miljarder kronor för utveckling av både elbilar och solid state-batterier.

Men inte heller då bjöds det på mycket konkret information kring modeller. Nu meddelas att de kommande elbilarna ska byggas på tre nya plattformar som ska lanseras mellan 2024 och 2030.

Först ut blir en elbilsplattform för mindre bilar som bland annat ska användas för små transportbilar för den inhemska japanska marknaden.

Två år senare, 2026, följs den av en plattform för större modeller och lanseringen av en ny modell för den nordamerikanska marknaden.

Den tredje plattformen handlar om samarbetet med amerikanska General Motors. Sedan tidigare är det känt att de båda biltillverkarna ska samarbeta kring utveckling av billigare elbilar i mellanklassen med målet att tillverka ”miljontals” elbilar.

Detaljer kring samarbetet har inte släppts, men Honda har sagt att de ska använda sig av General Motors batterisystem Ultium.

2024 börjar General Motors också tillverka två elsuvar åt Honda i USA som ska använda sig av den amerikanska tillverkarens teknik.

Precis som när Honda presenterade planerna på 30 elbilar till 2030 handlar uppgifterna nu främst om Japan, Kina och USA. Europa nämns inte direkt utan buntas ihop till ”andra marknaderna” i försäljnings- och tillverkningsmålen. År 2030 Honda planerar att bygga 800 000 elbilar i Nordamerika och Kina samt ytterligare 500 000 i Japan och ”andra marknaderna”.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!