Ja till vindkraftspark i havet söder om Skåne

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 maj 2022

Sveriges elbehov väntas fördubblas till 2045. Omställningen till en grön industri är då endast möjlig med mer grön energi. Bland annat med vindkraftparker ute till havs.

Regeringen har idag gett Vattenfall förnyat tillstånd till planerna att bygga en stor vindkraftspark med upp till 50 turbiner vid Kriegers Flak i havet söder om Trelleborg. När den står klar 2027 väntas parken kunna producera 2,6 TWh per år. Det motsvarar enligt Vattenfall elbehovet för 500 000 villor under ett år – eller den el som behövs för att ladda en miljon elbilar under ett år.

– Kriegers flak kan komma att utgöra ett mycket värdefullt tillskott av el i södra Sverige, säger Anna Borg som är vd för Vattenfall och koncernchef.

Tillståndet kommer också med en ändring som gör att Vattenfall får bygga vindkraftverk som är mer än 100 meter höga än vad som tidigare planerats. Till skillnad från den tidigare maxhöjden på 170 meter kan nu en nyare generation vindturbiner byggas med en maxhöjd på 280 meter.

Det ger enligt regeringen både lägre kostnader och mer jämn elproduktion.

– Vindkraft långt ute till havs är avgörande för att stärka Sveriges energiförsörjning framåt. Beslutet om Kriegers flak kommer att öka elproduktionen, så vi kan få tillgång till mer billig el snabbt, sa energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

Intresset från branschen för att bygga havsbaserad vindkraft beskrivs som enormt. Enligt Svenska kraftnät har det kommit in ansökningar för 40 vindkraftsområden i havet. Även SVT gjorde nyligen en sammanställning som visade att det ansökts om 3 400 vindkraftverk.

Skulle de alla bli av beräknas de ha en årskapacitet på 200 TWh – mer än Sveriges hela elproduktion idag som ligger på omkring 150 TWh.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: