Jaguar pausar nybilsförsäljning för att ställa om till eldrift

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 aug 2024

Redan från nästa år ska Jaguar förvandlas till ett helt eldrivet bilmärke. Under sommaren meddelades att tillverkningen av nästan alla modeller avslutas i år, inklusive elsuven I-Pace som funnits på marknaden sedan 2018. Kvar finns då endast suven F-Pace med förbränningsmotor, men även den kommer att läggas ned i början av 2025.

Med det gör Jaguar plats för de kommande eldrivna modellerna som ska tillverkas i egen regi. Men lanseringen av den första nya elbilen, som uppges bli en GT-vagn med omkring 1000 hästkrafter och en prislapp på över en miljon, sker först under 2026. Vilket innebär att den som planerar att slå till på en fabriksny Jaguar får hålla sig i omkring ett år. Vad märkets handlare tycker om strategin är oklart.

Säkert är i alla fall att Jaguar spelar ett högt spel och satsar allt på de kommande elbilarna. GT-modellen ska följas upp av en sedan och en elsuv som alla kommer använda den nya egenutvecklade plattformen Jaguar Electrified Architecture, JEA. Detaljerna kring plattformen är ännu knapphändiga, men det har tidigare sagts att Jaguar ska dra nytta av erfarenheter med teknik från Formel 1, samt att de kommande elbilarna får 800-voltsteknik för att kunna ladda snabbt.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: