Kan Bentleys produktionschef rädda Volkswagens mjukvarusatsning?

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 maj 2023

Med dotterbolaget Cariad och ett nytt campus där det ska knackas kod har Volkswagen ambitionen att vid sidan av biltillverkning bli ledande på mjukvara.

Men hittills har nyheterna kring Cariad mest kretsat kring problem med företaget. Försenad mjukvara har både lett till att Porsche skjuter upp lanseringen av eldrivna Macan med ett år till 2024 och att Herbert Diess fick lämna posten som chef för Volkswagenkoncernen.

Nya chefen Herbert Blume uppges nu vara på väg att byta ut både chefen och hela ledningen för Cariad i ett försök att få ordning på företaget.

Uppdraget att leda Cariad går till Peter Bosch, som fram tills nu varit produktionschef hos lyxmärket Bentley som också det ingår i Volkswagenkoncernen. Det är andra gången på kort tid som VW-chefen Blume hämtar folk från Bentley för att genomdriva förändringar inom koncernen.

I januari blev Bentleys designchef Andreas Mindt ny designchef för märket Volkswagen.

Oliver Blume själv behåller däremot sista ordet över Cariad och den nya chefen väntas mer få uppdraget att lösa problemen som uppges prägla arbetet inom Cariad.  

Stort fokus kommer ligga på fortsatt utveckling av självkörande funktioner till koncernens kommande bilmodeller. En utmaning som förmodligen inte blir enkel då Cariad enligt uppgifter till tyska Handelsblatt dessutom ska spara ett ”tresiffrigt miljonbelopp” i Euro i år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: