Klimatlöftet från Volvo: Så ska vi minska utsläppen

Lotta Hedin

Lotta Hedin

16 okt 2019

I dag premiärvisas Volvos första rena elbil XC40 Recharge, och samtidigt lanserar nu Volvo Cars sin klimatplan.

Företaget lovar bland annat att man kommer ta itu med koldioxidutsläpp i tillverkningen, utsläpp i leverantörskedjan, och återvinning och återanvändning av material.

Enligt klimatplanen ska koldioxidavtrycket per bil minskas med 40 procent under bilens livslängd mellan åren 2018 och 2025. Volvo Cars ambition att företaget och hela det globala tillverkningsnätet ska vara klimatneutralt senast 2040.

– På Volvo kommer vi att ta itu med vad vi kontrollerar, vilket är både vår verksamhet och avgasutsläppen från våra bilar. Och vi kommer att ta itu med det som vi kan påverka genom att uppmana våra leverantörer och energisektorn att ansluta sig till oss för att sträva efter en klimatneutral framtid, säger VD Håkan Samuelsson i ett pressmeddelande.

Från och med i år kommer varje ny Volvo att vara elektrifierad, och med start från XC40 Recharge, som alltså har premiär idag, kommer det genomsnittliga koldioxidavtrycket under bilens livscykel redovisas för varje ny modell.

Volvo håller fast vid målet om att 50 procent av försäljningen globalt ska komma från helt elektriska bilar senast 2025.

Men företaget skriver samtidigt att det här målet ”är tufft satt”, och i vilken utsträckning Volvo själva tror att de kommer klara det framgår inte riktigt. Skulle man lyckas skulle enbart det resultera i en halvering av avgasutsläppen per bil mellan 2018 och 2025, skriver företaget.

Recharge kommer framöver vara samlingsnamnet för alla laddbara Volvo-bilar med helt elektrisk och laddhybrid-drivlina.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!