Med uppgift att bli storsäljare – premiär för Zeekr 7X

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 aug 2024

Volvo och Polestars syskon Zeekr visar nu sin senaste modell som får namnet Zeekr 7X. Med en kaross som mäter 4,82 meter på längden ger sig Zeekr 7X in i det redan trånga segmentet med elsuvar som domineras av Tesla Model Y. Jämfört med Teslas elsuv har Zeekr 7X en hel del fördelar, i alla fall på pappret. Grundplattan är Geelykoncernens SEA-plattform, alltså samma som hos en rad andra modeller som Volvo EX30, Polestar 4, Smart #3 samt övriga modeller från Zeekr.

Här kommer den däremot med ett 800-voltssystem som ska garantera korta laddstopp vid snabbladdaren. Vilken effekt det går att ladda med, men Zeekr anger tiden 10,5 minut för att fylla det mindre LFP-batteriet på 75 kWh från 10 till 80 procent.

Med det batterier får Zeekr 7X en räckvidd på 60 mil, enligt den förlåtande kinesiska körcykeln. Elsuven erbjuds även med ett större batteri med NMC-kemi på 100 kWh som då ska ge Zeekr 7X en räckvidd på 78 mil, också det enligt den kinesiska körcykeln.

Om båda batterier erbjuds med både bak- och fyrhjulsdrift framgår inte. Motorn på bakaxeln har en effekt på 310 kW (421 hästkrafter) och med fyrhjulsdrift tillkommer en motor på framaxeln med en effekt på 165 kW. Med det är sprinten från 0-100 km/h avklarad på 3,8 sekunder.

På insidan hittas en avskalad inredning med en bred mittkonsol där det bland annat hittas två laddplattor för mobiltelefonen. Bredvid den finns stolar med både värme och ventilation. I toppversionen hittas det även i baksätet, där det också finns en skärm i armstödet för att styra bland annat ventilation. I baksätet finns nedfällbara bord i framstolens ryggstöd.

Zeekr 7X prsenteras som en familjebil och för att få plats med allt som det innebär hittas ett bagage på 616 liter. Utrustad med en Lidar, kameror och radar ska Zeekr 7X också erbjuda ett avancerat system för förarassistans. Några detaljer kring det presenteras däremot inte.

Zeekr 7X ska börja levereras i Kina från den 20 september och kostar där från 239.000 yuan, vilket motsvarar 345.000 kronor. Inom ett år ska modellen lanseras globalt, vilket borde innebär att vi även får se Zeekr 7X på våra vägar. Svenska priser har ännu inte meddelats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: