Motorn i B-Klass Electric Drive har en effekt på 130 kW. Mercedes-Benz har utvecklat elmotorer på upp till 400 kW och den nya plattformen rymmer upp till tre motorer.

Mercedes-Benz har utvecklat monstermotor

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

25 maj 2016

Mercedes-Benz tror på elbilens framtid. Ytterligare fyra modeller ska vara eldrivna år 2020, skriver Autocar som konstaterar att elbilar har blivit mycket mer intressanta för kunder på biltillverkarens hemmamarknad sedan Tysklands regering nyligen tillkännagav ett bonuspaket på 1,2 miljarder euro.

Först ut blir GLC med bränslecellsdrift, som kommer nästa år. Batteribilarna som följer väntas ha en räckvidd på minst 400 kilometer tack vare en ny generation litiumjonbatterier som har utvecklats av Accumotive.

Mercedes-Benz har utvecklat en rad elmotorer på mellan 75 och 400 kilowatt som ska användas i de nya modellerna, som bygger på den nya MEA plattformen med utrymme för upp till tre motorer. Som en jämförelse har Tesla Model S P85D en motoreffekt på 691 hästkrafter (motsvarande 515 kW), vilket den amerikanska elbilstilverkarens vd Elon Musk har bekräftat när han intervjuades av 60 Minutes Australia.

På utsidan kommer modellerna att se ut som bilar med fossilbränslemotor, säger icke namngivna källor inom företaget till den brittiska biltidningen. Detta trots att man helst vill tillverka modeller som bara finns med eldrift – produktionsvolymen väntas bli alldeles för liten för att rättfärdiga de extrautgifter som helt unika modeller skulle innebära. Renodlade modeller som enbart finns med eldrift kan dock komma i följande generationer.

Mercedes satsar på exklusivitet och minst 400 km räckvidd

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: