Mercedes eActros 600 laddar med 1.000 kW

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 apr 2024

Så korta laddstopp som möjligt är en nyckel till att eldrivna lastbilaer ska slå igenom inom alla segment av varutransporter. Och det ska bli möjigt med så kallad megawattladdning, eller MCS som standarden kallas. Med det kan lastbilar ladda med upp till hela 1.000 kW.

Mercedes senaste eldrivna lastbil eActros 600 är en modell som är förberedd för tekniken, som är planerad att byggas upp utmed de viktigaste vägarna i Europa under kommande år. Som standard laddar eActros 600 med 400-voltsteknik, men senare ska MCS finnas som tillval. Och redan nu har Mercedes genomfört ett test av tekniken – med lyckat resultat.

Vid det egna testcentret i tyska Wörth am Rhein laddades lastbilen med en effekt på 1.000 kW. Och med det menar Mercedes att det visat att deras lastbil kan dra full nytta av den nya laddstandarden.

– Inom branschen kallas en laddningskapacitet på mer än 700 kilowatt redan för MCS-laddning. Vi förstår dock vikten av att våra kunder ska kunna ladda eActros 600 med hela 1.000 kW och därmed dra nytta av korta laddtider med lång räckvidd. Vi arbetar nu för fullt med att ta MCS-tekniken i vår eActros 600 till seriemognad, säger Peter Ziegler som leder arbetet med laddning hos Mercedes Trucks.

Som namnet antyder kommer eActros 600 med en total batterikapacitete på 600 kWh. Med det har lastbilen en räckvidd på 50 mil. Mercedes lyfter däremot gärna fram att den verkliga räckvidden är 100 mil per dag, inklusive ett laddstopp under den paus som krävs för föraren.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: