Minskad efterfrågan – Fiat pausar tillverkning av 500e

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 sep 2024

Mindre och billigare elbilar är något som har eller är på gång att lanseras från en rad olika tillverkare. Modeller som anses nödvändiga inte minst för den europeiska marknaden. En liten, men kanske inte direkt billig, elbil som redan funnits ett tag är Fiat 500e. För bara något år sedan var det en av de bäst säljande elbilarna nere på kontinenten. Men nu har kundernas köpsug för Fiat 500e bromsat in. Så mycket att Fiats ägare Stellantis meddelar att tillverkningen av bilen pausas under fyra veckor från och med idag, den 13 september.

“Åtgärden är nödvändig på grund av den nuvarande bristen på beställningar som hänger samman med de stora svårigheter som alla tillverkare, särskilt de europeiska, upplever på den europeiska marknaden för elbilar”, kommenterar Stellantis saken i ett uttalande.

Fiat 500e mäter 3,6 meter på längden, har en elmotor på framaxeln med en effekt på 87 kW (118 hästkrafter) och ett batteri på 42 kWh för en räckvidd på upp till 31 mil. Modellen byggs i Fiats Miraforifabrik i Turin där tillverkningen av Fiat 500e redan under de senaste månaderna har bromsats in. Stellantis säger att de nu ska investera 100 miljoner euro, omkring 1,2 miljarder kronor, för att uppdatera Fiat 500e med ett nytt batteri med bättre prestanda, samt förbereda för tillverkning av en hybridversion av modellen.

Här i Sverige registrerades det in endast ett exemplar av Fiat 500e i augusti och hittills i år är den totala siffran 22 exemplar, enligt siffror från Mobility Sweden. Fiat 500e har ett listpris från 444.900 kronor, men går nu att beställa till kampanjpris från 339.900 kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: